• Header

Het is 2009. Bij mijn echtgenote, Maureen, wordt de Ziekte van Alzheimer gediagnostiseerd. Aan een periode van ontkenning en hoop dat het ook iets anders kan zijn, is abrupt een einde gekomen. Hoe nu verder?

Geriant, de opvolger van de GGZ, wijst een zgn. Case Manager aan. Die zet zich in om voor Maureen en mij adequate ondersteuning te vinden. Een indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg wordt afgegeven. De eerste stappen naar een Persoons Gebonden Budget zijn gezet.

In dezelfde periode bezoeken zoon en schoondochter het Alzheimer Café en raken in contact met 2 zeer betrokken medewerkers. Eén ervan is Carla Bermond.

Eerst kan Maureen een dag per week en daarna twee, zelfs 3 dagen per week naar de dagbesteding in een verpleeghuis in Hoorn. Doel is om haar afleiding te geven, maar ook meer tijd voor mijzelf te bezorgen.

 

De Case Manager regelt nog meer. Het Vrijwilligerspunt wordt een poosje ingeschakeld. Een  individueel begeleidster gecontracteerd. Aldus maakt Carla Bermond in 2011 kennis met Maureen en mij. Het klikt meteen tussen die twee, ook vanwege de vele creatieve hobby’s zoals o.a. quilten en wenskaarten ontwerpen en maken, waaraan Maureen verslaafd leek te zijn. Begonnen wordt met twee uurtjes per week, waarin Carla met Maureen veel leuke dingen thuis doet, maar samen gaan ze er ook op uit. Markten en tuincentra worden bezocht en zelfs midweek-vakanties met andere cliënten doorgebracht.

Mijn stelling in die tijd was: zo kan ik 80 worden met Maureen bij mij thuis! Mijn meissie was happy, dus ik ook!

 

Daaraan komt op 9 juni 2014 een eind. Tijdens een autorit van Hoorn naar huis raak ik bewusteloos en knal met 60 km/u. tegen een boom. Nog in de Spoedeisende Eerste Hulp in Hoorn staat daar de inmiddels gewaarschuwde Carla en biedt aan Maureen voorlopig bij haar thuis in Enkhuizen op te vangen. Tijdens het ziekenhuisverblijf overtuigen zoon, schoondochter en Carla mij om Maureen los te laten.

Gekeken wordt naar verblijfsmogelijkheden. Diverse grote- en ook kleinschalige verpleegtehuizen in geheel West-Friesland worden bekeken en beoordeeld. ‘t Is het niet echt. Te groot of te massaal, ik kon het niet over mijn hart verkrijgen.

Dan kondigt Carla aan dat zij samen met haar echtgenoot Eric op zoek zijn naar een groter huis om daarin, dementerende mensen, een warm en veilig onderkomen te bieden.

 

Sinds eind mei 2015 woont Maureen als eerste bewoonster bij Carla en Eric in de Residentie “Een Nieuw Begin” in Grootebroek. Maureen heeft een ruime slaapkamer die qua vorm lijkt op die, die ze met mij thuis deelde tot aan die zwarte dag in 2014. Maureen had moeite met trappenlopen? Geen probleem: traplift geïnstalleerd. Andere hulpmiddelen? Carla weet ze te ”regelen”.

Overal wordt aan gedacht om het Maureen naar de zin te maken en dat betaald zich terug in liefdevolle blikken naar Carla, Eric en de verzorgenden.

Ondanks dat mijn vrouw meer en meer zorg nodig heeft, blijft de begeleiding van de cliënten onveranderd: zeer warm en liefdevol. Het geeft een gevoel van samen zijn in familieverband. De inrichting is rustig, sfeervol en ruim en er zijn genoeg plekken in de grote huiskamer waar bezoekende familieleden, vrienden en bekenden met de inwoners een praatje kunnen maken. ’s-Zomers is de grote, luwe, tuin heerlijk om te verpozen. Koffie en thee staan niet klaar, maar worden vers gezet. Frisse dranken zijn voorradig.

Toilet- en douchegelegenheden zijn er voldoende. Uitzicht op de dubbele volière levert een afwisselend beeld op, terwijl een “in-house” kanarie zich vocaal uitleeft in de huiskamer.

Persoonlijk denk ik dat Maureen het niet beter kon treffen, ook niet bij mij. Alhoewel ik haar enorm mis. Het overkwam ons beiden en tot op heden doe je er niets aan. Gelukkig hebben 2 schatten van mensen de zorg voor haar overgenomen.

Nieuws

 • Laatste nieuws

  Voor het laatste nieuws, check onze facebookpagina

  Lees meer
 • Grote donatie

  22-03-2019 was een speciale dag voor Residentie "Een Nieuw Begin", ...

  Lees meer
Meer nieuws
Erkend leerbedrijf
 • Wonen en Welzijn

  Wonen en Welzijn

  Wij bieden een thuis waar de zorg zich aanpast aan de wensen van de klant, waarden en normen. Liefdevolle persoonlijke zorg...

  Lees meer
 • Dagbesteding

  Dagbesteding

  Residentie “Een Nieuw Begin” biedt dagbesteding voor mensen met een vorm van dementie en/of N.A.H. ( Niet aangeboren hersen...

  Lees meer
 • Logeeropvang

  Logeeropvang

  Als de zorg thuis even te zwaar wordt voor de partner of mantelzorgers kan er de behoefte ontstaan om logeeropname in te...

  Lees meer
 • Individuele Ondersteuning

  Individuele Ondersteuning

  Luistert, initieert, ontzorgt, is gepassioneerd, creatief, betrokken, persoonlijk en biedt maatwerk van begin tot eind van het

  Lees meer
 • "wie hier opnieuw beginnen moet, wordt weer op handen gedragen"

 • Familie Mantel

  "Als je moeder langzaam in de mist verdwijnt……."

  Familie Mantel
 • "Een huiselijke en stijlvolle woonomgeving met 24 uur kwalitatief hoogstaande zorg waar de menselijkheid voorop staat."

 • Persoonlijke aandacht

  "Toen mijn moeder jong ging dementeren wisten wij dat we haar niet in een standaard verzorgingshuis wilde hebben."

  Persoonlijke aandacht